Annons:

Den brittiska mutationen kan vara orsaken till senaste dagarnas ökning i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Tredje vågen kan vara här i länet – misstänker fler fall av brittiska varianten

De senaste dagarnas ökning av bekräftade fall kan innebära att den tredje vågen i Kalmar län har börjat. Det menar smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

2021 började väldigt positivt i Kalmar län. Från vecka 1 till vecka 6 sjönk antalet bekräftat smittade vecka för vecka. 

Nu kan det dock ha vänt. De senaste dagarna har fallen ökat ordentligt igen och snart kan den här veckan passera den förra. Är det tredje vågen som är här?

– Det är lite den känslan tyvärr, att det har vänt igen. Det ser lite olika ut från kommun till kommun, men den tiden med sjunkande siffror vecka för vecka är förbi. Det kan vara början på en tredje våg och vi vet inte vad det beror på. Det som är glädjande är att det är väldigt få av de vaccinerade som blir sjuka. Det kan innebära att den tredje vågen drabbar på ett annat sätt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Har ni börjat se vaccineffekter?

– Inte rent statistiskt, men vi ser det tydligt. Det är färre äldre som insjuknar och svårt sjuka har också gått ned. Jag tycker det är en övertygande nedgång och vi håller koll på hur många som insjuknar trots vaccin. Det är ytterst få.

Antalet inlagda patienter på sjukhus till följd av covid-19 är också fortsatt lågt.

– Förhoppningsvis kommer inte den här tredje vågen drabba sjukvården på samma sätt.

Mer av den brittiska mutationen

De som bekräftas smittade just nu är flera olika åldersgrupper.

– Men det är de vi har sett tidigare, framför allt är det personer som är mitt i livet.

Förklaringen till de senaste dagarna ökning kan vara att den brittiska mutationen etablerar sig alltmer i länet, menar Labbé Sandelin.

– Vi misstänker att vi har fått in fler fall av den brittiska varianten. När vi genomför smittspårning ser vi en del nya mönster. Många av de man har träffat har blivit sjuka och det kan tyda på den brittiska varianten.

Regionen hade förhoppningar om att få besked om hur många som har den brittiska mutationen av covid-19 i länet från Folkhälsomyndigheten. Det har ännu inte kommit.

– Tyvärr är de siffrorna inte färdiga. Vi får hoppas att det kommer i början av nästan vecka. 

Skiljer sig åt

Länet har därför bara ett fåtal bekräftade fall.

– Vi har något enstaka fall ytterligare av den brittiska, men ingen av den sydafrikanska. Är det en högre förekomst av den brittiska varianten finns det en risk för ökad smittspridning. Sedan är det inte helt uppenbart överallt att det går upp, det kan vara ganska lokala skillnader inom en region.

Läget runt om i länet skiljer sig åt mycket.

– I Hultsfreds kommun är det väldigt lite smittspridning just nu. Vimmerby kommun ser också ut att fortsätta gå ned. Däremot är det en platå i Västerviks kommun. Det är mycket fläckvis och klustersmittor. Ibland är det tydligt och ibland är det diffust, säger Labbé Sandelin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt