Pärla Wartanian och Georgios Almbanis öppnar Gelato factory i morgon.
Foto: Anders Blank
I morgon öppnar Gelato Factory på Kaggensgatan. Paret Pärla Wartanian och Georgios Almbanis håller just nu på att finslipa de sista detaljerna innan öppningen. Den nya glassbaren flyttar in i Tele 2:s gamla butik.
– Egentligen hade vi tänkt en lite mindre lokal. Men det här blir perfekt för oss nu, med många sittplatser och framförallt uteservering, säger Georgios Almbanis.
Till skillnad från vanlig glass är gelato gjord på mjölk istället för grädde. Den blir mindre luftig och mer kompakt då det mer kompakt konsistens eftersom inte lika mycket luft arbetas in som det gör i vanlig gräddglass. Den blir rätt mastig och normalt är glasskulorna på 80-100 gram, vilket innebär att det oftast räcker med en. De kommer också ha egna våfflor.
Startade i Karlskona
Georgios Almbanis kan värvet. Han har gått flera utbildningar på plats i Italien, där gelato kommer ifrån, och driver sedan några år tillbaka Gelato Factory i Karlskrona. Och nu har alltså turen kommit till Kalmar.
– Vi kommer att mjukglass och sorbet också. Men naturligtvis även kaffe, säger Pärla Wartanian.
Hur känns det att öppna under en pandemi?
– Vi hade vårt bästa år någonsin förra året. Människor valde att turista hemma istället. Och Kalmar är rätt likt Karlskrona, båda är turiststäder, säger Georgios Almbanis.