Annons:

More biogas får årets klimatpris

Denniz Erolv vd More biogas får klimatpriset från Anna Thore (S) ordförande vatten- och miljönämnden. Foto: Anders Blank

More biogas får årets klimatpris

Medan bilbranschen nästa ute slutande pratar om el så kämpar More biogas oförtrutet vidare på att producera ett än mer hållbart drivmedel, där gödsel är huvudingrediensen. Nu hyllas deras insatser av vatten och miljönämnden som tilldelar dem årets klimatpris. 

Annons:

Priset på el såväl som diesel- och bensinpriset har skjutit i höjden under det senaste halvåret. Men något som fortfarande är stabilt är priset på biogas, eller i alla fall det More biogas tar betalt för att tanka. Priset är också en av anledning till att vatten- och miljönämnd ger dem årets klimatpris. 

– De får priset för att de producerar hållbara drivmedel av restavfall, gödsel och matavfall som är lokalproducerat, säger Anna Thore (S) ordförande i vatten och miljönämnden. Men också för att de inte säljer till överpris utan till den faktiska produktionskostnaden. 

Att tanka hos More biogas kostar 21 kronor kilot, omräknat till bensinpriset motsvarar det 14 kronor. 

Annars är det ganska tyst om biogasbilar. Allt bilbranschen pratar om är elbilar. Men situationen är lite annorlunda i länet. 

– Här ser vi en 100 procentig ökning av biogasbilar, säger Anna Thore. Jag hoppas att resten av landet tar efter. 

Trippel nytta med biogas

Hon menar att det är trippelnytta med biogas. Det tränger undan fossila bränslen, de nyttjar energi från från gödselbrunnar som annars skulle läckt ut som metangas vilket förbättrar miljön längs våra kostnader. Och så breddar det det lokala lantbrukets affärsupplägg.

Vd för More biogas var både överraskad och glad.

– Det här är fantastiskt. Vi kämpar hårt för det här och ska fortsätta att försöka hålla ner priserna, säger Denniz Erolv.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt