Annons:

Alfssons uppgång och fall

Thoralf Alfsson sammanfattar sitt politiska liv i en bok. Foto: Pressbild

Alfssons uppgång och fall

Thoralf Alfsson skriver om sitt politiska liv i självbiografisk bok. Om hur han blev Sverigedemokrat men också hur han tvingades lämna partiet. 

Annons:

Han personifierade Sverigedemokraterna lokalt i kalmarpolitiken, men även på riksplanet och detta redan innan han blev riksdagsledamot. Hans främsta vapen var hans blogg som i takt med SD:s framgångar blev allt större. Den blev under sin tid en av Sveriges mest lästa politiska bloggar med som mest 100 000 unika läsare i månaden.

 

Men han gjorde sig också osams med fel personer. “Jag gillar inte hans blogg”, berättade partiledare Jimmie Åkesson (SD) i en intervju inför valet 2014. I takt med att Åkesson ville göra partiet mer välkammat, mer anpassat så var det kanske bara en tidsfråga innan tiden för Alfsson var över i partiet. Han behandlades bryskt och var upphov till en intern debatt när han petades från riksdagslistan inför valet 2018.

 

Han blev allt mer besvärande för partiledningen, som bara verkade vänta på en möjlighet att peta Alfsson. Och när chansen kom så tog de den. Dagen före valet 2018 lyckades media spåra upp ett Facebookinlägg. Där hade Thoralf Alfsson svarat på en kommentar som i ett snällare språkbruk gick ut på att någon skulle göra något med någons morsa. SD-politikern svarade med samma jargong och ville att vederbörande skulle flytta till sitt hemland. Det fällde förmodligen avgörandet, nu fick SD ammunition för att påbörja ett uteslutningsärende. 

 

Ser du det som att det inlägget som fick dig utesluten? 

– Det är så jag har tolkat det. Även om det i senare protokoll inte nämns något om kommentaren på Facebook.

Nu har han  skrivit boken, “Mina politiska fighter – jag var inte naiv”, under två år. Det är en 472 sidor lång berättelse om ett politiskt liv. Men han tar också upp saker som haft betydelse för hans uppväxt som FN-tjänsten i Sinai och sin anställning på Silverdalens pappersbruk. Främst handlar det om varför han blev Sverigedemokrat, om kommunpolitik och tiden i riksdagen. I mångt och mycket är det en historieberättelse om politiken i Kalmar från början av milleniet tills nu, men  också om ett partis födelse och hur det lite oborstade partiet fick inträde i den finaste av salonger.

– Jag har min blogg som källmaterial men jag har också skrivit dagbok fram till 2011. Det har varit där jag hämtat mest innehåll till boken. 

Vad är du mest nöjd när det gäller ditt politiska liv?

– Jag har en stor del i att Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti, det är jag övertygad om. Men jag är också stolt över att jag lyckats bygga upp min egna plattform med bloggen. 

Du har inte tvekat att ge dig på enskilda journalister. Ibland kan sånt straffa sig, hur tänker du kring det?

– Nej, jag har inte varit strategisk där, inte tänkt på konsekvenser. Jag har skrivit med hjärtat. Tycker jag att en journalist gjort något fel så skriver jag det. Det har inte hindrat mig att jag blivit bojkottad eller inte kontaktad när det gällt utspel. 

Rubriken till den artikeln är uppgång och fall, men du är inte nedslagen?

– Jag påverkar fortfarande som partilös i kommunfullmäktige och i regionförbundet, de platser som SD inte kan ta ifrån mig. Och så planerar jag att bilda ett nytt parti inför valet 2022. Men det väntar jag med till efter nyår.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenskalmar.nu

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt