Annons:

I dag inleds lodjursjakten i våra trakter – rekordmånga djur får skjutas

I dag inleds lodjursjakten i Kalmar län. Fler djur än någonsin får skjutas, vilket välkomnas av Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län.

I dag inleds lodjursjakten i våra trakter – rekordmånga djur får skjutas

I dag inleds licensjakten på lodjur i Kalmar län. Och Länsstyrelsen har beslutat att rekordmånga djur ska få skjutas i våra trakter i år.
– Beslutet är ett steg i rätt riktning, menar Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län.

Annons:

I december kom beskedet att Länsstyrelsen i Kalmar län beslutat om att tillåta licensjakt på totalt 32 lodjur i år. I fjol var det bara tolv djur som fick skjutas.

Enligt Länsstyrelsen har beslutet om att kraftigt öka avskjutningen fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är 4-8 familjegrupper (honor med unge/ungar).

Det senaste inventeringsresultatet pekar på att det finns 17,5 familjegrupper i Kalmar län, vilket motsvarar cirka 96 lodjur.

– I år ökar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi fortsatt ser en ökning av lodjuren i Kalmar län och i södra Sverige, sa ställföreträdande avdelningschef Fredrik Ustrup när beslutet tillkännagavs.

Då avslutas jakten

Lodjursjakten startar i dag, den 1 mars 2023, och varar som längst till och med den 31 mars. Jakten sker över hela länet, dock ej på Öland.

Avskjutningen begränsas till maximalt 16 lodjur i norra jaktområdet och 16 i södra jaktområdet. Jakten avslutas i ett jaktområde om fem produktiva hondjur över 14 kg fälls inom området.

– Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Kalmar län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde, menar Fredrik Ustrup.

"Steg i rätt riktning"

Bill Nelson, ordförande för Svenska Jägareförbundet Kalmar län, anser att Länsstyrelsens beslut är logiskt, då man anser att lodjuret utgör ett stort hot mot exempelvis får och hjortar i hägn, och drabbar enskilda lantbrukare hårt.

– Det är ett steg i rätt riktning. Den här tilldelningen är baserad på 17,5 kvalitetssäkrade familjegrupper i Kalmar län, men jag är säker på att stammen är mycket större än så. Jag kan inte göra annat än att tro på alla personer som ringer in och berättar om sina observationer av honor med ungar, sa han till vår tidning i samband med Länsstyrelsens besked.

– Det vi jägare vill få till är också en ändring så att jakt tillåts i februari. Det skulle ge en längre jakttid och större sannolikhet till bättre spårsnö. Det är dock ett beslut som Naturvårdsverket tar.

Men man ser också ett problem i att man kanske inte hinner skjuta 32 lodjur i länet på en månad.

– Risken kan ju också vara att vi snabbt skjuter de fem produktiva hondjuren i de båda jaktområdena och jakten avbryts, då har vi ett problem till nästa år.

Populationen över referensvärdet

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1443 lodjur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över det referensvärde som har fastslagits för gynnsam bevarandestatus (870 lodjur).

Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kronobergs, Jönköpings och Östergötlands län.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt