Annons:

"Det är otroligt viktigt att alla vaccinerar sig", säger biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren om vaccineringen: "Det är en kapplöpning"

Nationellt har Kalmar län en hög vaccinationstäckning. Men åldersgrupperna 18-29 och 30-39 har inte bokat tider i lika stor utsträckning som tidigare åldersgrupper.
– Det är otroligt viktigt att alla vaccinerar sig. Det är bara genom en hög vaccinationstäckning vi kan bromsa pandemin, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Annons:

Bland 18- till 29-åringar är det hela fyra av tio som varken fått den första dosen vaccin mot covid-19 eller bokat sig för den. Skillnaderna i kommunerna är relativt stora och även för 30-39-åringarna saknar många skydd mot covid-19. 

I den åldersgruppen är det knappt var tredje som ännu inte fått första dosen eller bokat en tid för den. 

Något oroande, menar biträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.

– Det är otroligt viktigt att alla vaccinerar sig. Det finns tider nu och det är det här som avgör hur det kommer. Det är en kapplöpning och det är genom en hög vaccinationstäckning som vi kan bromsa pandemin och stoppa en eventuell ökning igen, säger han. 

"Ligger på en låg nivå"

I länet finns nu en viss tendens till ökad smittspridning. Fortsatt både från och på väldigt låga nivåer sett i backspegeln men likväl en tendens till ökning.

– Vi har inte låg vaccinationstäckning här, snarare tvärtom, och vi ligger på en låg nivå sett till nya fall. Ett 50-tal fall i veckan är väldigt lågt om man tittar på vintern och våren. 

Risken för unga och friska personer att bli svårt sjuka är lägre – men den finns även där.

– Jag tänker framför allt att man inte ska tänka på sig själv, utan på andra. Smittspridningen påverkas av hur andelen vaccinerade ser ut och det är helt avgörande för hur man kan öppna upp samhället. Risken för de flesta i den här åldern är liten för att bli svårt sjuk. Men det är förstås en risk man tar om man inte vaccinerar sig.

"Ger inget absolut skydd"

Bland de som nu smittas i länet finns både vaccinerade och ovaccinerade. Främst är det dock unga, ovaccinerade som drabbas.

– Exakt hur andelen ser ut kan jag inte säga, men vaccinet ger inget absolut skydd mot covid-19. Men vaccinet ger ett väldigt bra skydd mot svår sjukdom. Det allra vikigaste nu är att vaccinera sig.

Varför tror du att unga inte vaccinerar sig i samma utsträckning?

– Kanske är det en kombination av flera saker. Kanske är det att man vet att man förmodligen inte blir så svårt sjuk eller att man nyligen har haft det. När jag lyssnar på intervjuer hör jag att många tänkt vaccinera sig men att det inte blivit av. En del som är rädda vill avvakta och se hur det går för andra. Det viktiga är att komma ihåg att man inte gör det för sin egen skull. 

Tror du vi kommer kunna leva relativt normalt i höst?

– Det beror väldigt mycket på vaccinationstäckningen. Får man en god vaccinationstäckning är förutsättningarna stora för att det ska kännas rätt normalt i alla fall. Vissa saker måste förmodligen ändå begränsas och man måste hålla mer koll, men närmare normalt. Man kan fortfarande bli sjuk och vara smittsam, men risken för svår sjukdom minskar tydligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt