Annons:

Den brittiska varianten kan vara den drivande i Kalmar län. Foto: MostPhotos

Brittiska varianten kan vara den drivande – oklart med lokala restriktioner

Den brittiska varianten av covid-19 kan vara den drivande i delar av länet. Det säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.
– Det kan vara så, men det är för tidigt att säga, kommenterar han.

Annons:

Var femte fall under vecka fem och sex är av den brittiska, mer smittsamma, varianten av covid-19. Det berättade regionen på tisdagen efter att ha fått svar på ett stort antal positiva covid-19-test i länet.

– Det är förstås oroande i kombination med att vi ser en ökad smittspridning och fler positiva i covid-19. Vi vet inte heller vad sportlovet kommer innebära, om det blir en extra motor eller inte. Vi har haft en påtaglig ökning och fler inlagda också. Det vore jättebra om det bara är tillfälligt, men jag har svårt att hoppas på det, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Han förvånas över att var femte fall i stickprovsundersökningen misstänks vara den brittiska varianten.

– Jag tycker att det är förvånande att vi ligger på liknande nivåer som storstadsregioner. Vi har ingen förklaring till det och har inte kunnat identifiera någon specifik arbetsplats. Det är en tyngdpunkt i Västervikstrakten och vi har ingen förklaring till det heller.

Kan den brittiska varianten vara dominerande i Västervik?

– Det är mest spritt där, men man ska komma ihåg att det här var för några veckor sedan. Mycket kan ha hänt nu. Regioner som har följt det här säger att man kan räkna med en dubblering på två veckor. Det går att förhindra smittspridning av den här varianten också. 

Hur stor andel av fallen i Västervik är av brittiska varianten?

– Det är svårt att säga. Allt som provtas skickas inte vidare och en del prover som körs på vårt eget mikrobiologiska labb ingår inte i det här. Därför blir det inte ett helt representativt stickprov. Procenten i Västervik kan jag inte svara på, men det kanske är en ännu större andel.

Kan den brittiska varianten ha tagit över i Kalmar län?

– Det är svårt att säga. Vi kan inte säga hur det ser ut, men kanske att det är så. Det är nog inte så i hela länet, men i vissa delar av länet kan det vara så. Det är lite för tidigt att säga. 

Lokala restriktioner

Framöver hoppas man snabbare kunna få svar på vilken mutation eller variant det är av covid-19.

– Det har varit lång försening och det kommer snabbas upp. Vi kommer få veta samma vecka i alla fall och eventuellt samma dag. Överblicken kommer bli bättre, men att den brittiska varianten tar över är förväntat. Det går i olika takter bara.

Kan det bli aktuellt med lokala restriktioner här?

– Vi ska diskutera med Folkhälsomyndigheten i morgon förhoppningsvis. Vi har en annan situation än storstadsregionerna om man tittar på lokaltrafiken. Vi får se vad Folkhälsomyndigheten säger och vad andra regioner känner och tänker. Det absolut viktigaste är att tänka på att hålla distans och inte träffa nya människor. Resten är delvis fernissa och har inte samma betydelse. 

När tror du att vi ser hårdare restriktioner lokalt?

– Det är för tidigt att säga. Vi får se hur det blir i slutet av veckan.

Per-Åke Jarnhemimer uppmanar folk att fortsätta orka härda ut.

– Det är jättejobbigt och folk är trötta på den här pandemin, men det krävs en ansträngning för att hålla ut. Varje vecka man håller ut räddar man liv, för fler och fler blir vaccinerade. Vi måste på något vis bromsa det här och försöka vända trenden igen. Annars kommer det se värre ut och det blir fler och fler inlagda igen.

Inga bekräftade

Det finns dock inga bekräftade fall av den sydafrikanska eller brasilianska covid-19-varianten i länet.

– Det är den brittiska som dominerar av mutationerna, men det är förstås ingen garanti att det inte finns. Det är viktigt att påpeka nu att de som har varit ute och rest under sportlovet måste vara noggranna veckan efter de kommit hem. Det är viktigt att vara särskilt försiktiga vecka nio.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt