Annons:

Foto: MostPhotos

FÖRDUBBLING AV DEN BRITTISKA VIRUSVARIANTEN

Förra veckan ökade andelen som insjuknat i den brittiska covid-19-varianten kraftigt i Kalmar län. Det rör sig om en fördubbling. 

Annons:

Drygt 40 procent av de fall som typats visade sig ha den brittiska varianten.

– Vi hade en förvånansvärt hög andel i de stickprov som gjordes veckorna 5 och 6, nu visar det sig att det skett en fördubbling. Den brittiska varianten är mer smittsam, vilket vi ser just nu i en ökning av antalet smittade i vårt län och att fler personer behöver sjukhusvård igen, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer i ett pressmeddelande.

Nu ser Per-Åke Jarnheimer en allvarlig risk för att antalet insjuknade kan öka ytterligare de närmaste veckorna om inte alla följer de rekommendationer som finns. 

"Iaktta särskild försiktighet"

När skolorna startar igen efter sportlovet rekommenderas distansundervisning i både högstadiet och gymnasiet. Vuxna som varit lediga under sportlovet och träffat nya kontakter måste iaktta särskild försiktighet under vecka 9, menar regionen.

"Detta kan till exempel innebära att man arbetar hemifrån om möjligt, håller avstånd, träffar så få personer som möjligt och är extra uppmärksam på symtom under veckan efter sportlovet", skriver regionen. 

– Har man som vuxen träffat nya kontakter under sportlovet är det också viktigt att man gör vad man kan för att förhindra smittspridning, detta är inget som enbart rör barn och ungdomar, säger Per-Åke Jarnheimer.

Den som har varit utomlands på resa ska stanna hemma från arbete, skola och förskola och undvika att träffa andra människor än den egna familjen under sju dagar efter inresa till Sverige.

"Man skall efter utlandsresa också provta sig direkt efter ankomst till Sverige och efter fem dagar. Barn under sex år undantas från provtagning i denna situation", skriver regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt