Annons:

Unga och ovaccinerade som varit ute och rest finns bland de som smittas. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Viss tendens till ökad smitta i länet: "Unga och ovaccinerade som varit ute och rest"

Efter en lång tid av ett lågt antal smittade personer i Kalmar län finns tendenser till en ökning. Unga personer, som är ovaccinerade, är den stora gruppen.
– En del av dem har varit ute och rest och tagit med sig smitta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Annons:

Även om man kan tro det ibland är pandemin inte över. En stor andel av länets befolkning har fått en eller två doser vaccin och under hela juli har de dagliga covid-19-siffrorna sett ljusa ut. 

Vecka 24 var den sista veckan med över 100 bekräftade fall. Tre veckor i rad låg antalet nya smittade kring 25. Förra veckan var det 48 och efter tre dagar den här veckan var siffran 21. 

Det finns tendenser till en ökning i länet och den mer smittsamma deltavarianten står för i princip samtliga fall.

– Deltavarianten är helt dominerande nu. Vi är inte så intresserade av att titta på det längre, för i stort sett allt är deltavarianten och det är klarlagt att den är mer smittsam, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Finns viss ökning

Han konstaterar att det finns en viss ökning, men vill inte dra för stora växlar av det.

– Förra veckan var det knappt ett 50-tal fall. Veckorna innan rörde det sig om 25 fall under flera veckor, så visst ser vi en ökning. Hur den här veckan blir är svårt att säga i förväg, men en del talar för att vi är på samma nivå som förra veckan. Men det är något för tidigt att säga ännu. 

"Släppt på försiktigheten"

Precis som i övriga Sverige drivs smittan nu av unga personer, företrädesvis ovaccinerade.

– Det vi ser framför allt är yngre personer, många ovaccinerade, där en del av dem har varit ute och rest och dragit med sig smitta. Det är inte bara utomlands, utan även personer som rest inom Sverige. Allt handlar om vad man gör på resmålet. Man kanske lever och umgås på ett annat sätt och går på fester och så vidare, säger Per-Åke Jarnheimer och lägger till något bekymrat:

– Det är väldigt många som har släppt på försiktigheten. Det är ganska naturligt att det blir så. Man orkar inte riktigt tänka på det, tänker att få smittas nu, att man är ung eller att man inte kommer bli svårt sjuk. Jag skulle vilja säga att svenskarna blir annorlunda på sommaren. Riskbedömningen minskar rätt rejält, både utomlands och här hemma när det är fint väder, och man gör saker man annars inte skulle ha gjort.

Kan det vara en ny våg vi är på väg in i?

– Jag vet inte riktigt om man ska kalla det för det. Jag tror inte vi ser en ny våg och det allra viktigaste är att vi inte får många som läggs in på sjukhus. De allra flesta som smittas är yngre ändå och de löper inte lika stor risk för att behöva sjukhusvård. Men risken är att de drar med sig smitta till äldre ovaccinerade eller till jobbet. Hittills ligger vi på samma nivåer som förra veckan och får se hur det blir.

Den dagliga coronarapporten kommer vid 11.20-tiden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenskalmar.nu

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt